cover3.jpg

🇬🇧

For thousands of years, dyers were highly appreciated for their craft of transforming plants in vibrant colours for the adornments and clothes of the human kind. Today, the precious knowledge of using surrounding plants to decorate textiles has been buried by mass production, but slow design is gently recovering the richness of investing in a natural process.

This is a call for the curious, the sensorial, the artists, the witches and the mothers that want to connect to the ancient practice of people coming together to study the healing power of plants on natural textiles.

🌿

We’ll spend four hours together connecting with nature and learning how to transform it in magical colours, using simple techniques. We will use seasonal local plants to (re)create natural landscapes on textiles.

❣️

WhatsApp Image 2019-06-24 at 16.04.34.jpegAndreea Tron is a witch, a natural dyer, an architect, a nature lover, a cat mother, a seamstress and a kind human being.

After years of travels and moving from country to country to study and work, she came back home to Romania in 2017 and pursed her love for textiles and natural dyeing by founding Atelier Tron, a studio that focuses in making textile objects that teach us to be kind to ourselves, to others and to the world.

Although natural dyeing started as a way of reconnecting with the countryside she grew up in and as a way of reestablishing a relationship with nature, a few workshops in Asia and an intensive course in Spain later she transformed this personal search into a form of clear and natural expression.

Technicalities:

This workshop is an introduction to a complex technique and it suited for those who want to spend a day outdoors, learning new things and using their hands to create colour. You don’t need any previous knowledge on the subject. We will focus more on the process, less on the results, as the entire purpose of the course is to reconnect with the nature and learn how to start using natural dyes in a correct way.

We will use local plants, harvested or bought from the market, non-toxic mordants, and we are going to create a landscape of local colours.

The workshop will have two parts:

 • Thursday, 5pm - 9pm: learning and experimenting with natural dyes

 • Monday, 6pm - 7pm: discussing about the results (materials have already been dried and ironed) and group them by pigments, mordants and types of fibres

  🌱

Each participant will produce and take home:

  • a catalog of their dyed textile scraps put together in a bag dyed with a chosen pigment

  • a scarf printed with different types of leaves and flowers

🌿

What will we learn?

  • introduction in the theory and practice of natural dyeing

  • types of fibres and how they influence the dyeing process

  • preparing the materials for dyeing - washing and fixing

  • preparing the pigments

  • dyeing the scraps

  • ecoprinting the scarf

  • indexing the scraps

🕊

The price of the course is 370 lei/person (max 5 people per workshop) and this will include all the materials used, snacks and drinks, a brochure with the used techniques, a template for the scrapbook and the printed scarf.

For questions and signing up, mail us at contact@ateliertron.com

IMG_2318.jpg


🇷🇴

Timp de mii de ani vopsitorii erau apreciați pentru meșteșugul transformării plantelor în culorii vii destinate podoabelor și veșmintelor. Astăzi, acesta îndeletnicire prețioasă de a folosi plante pentru a decora textile a fost îngropată de producția în masă, dar bogăția proceselor naturale și manuale își recăpătă încet importanța.

Ne adresăm celor curioși, senzoriali, artiștilor, vrăjitoarelor și mamelor care vor să se conecteze cu o practică antică și să se intalnească să studieze puterea vindecătoare a plantelor pe materiale naturale.

🌿

O să petrecem patru ore impreună, conectându-ne cu natură și invantand cum să o transformăm în nunate magice folosind tehnici simple de vopsire. O să folosim plante de sezon, locale, și o să recreăm peisaje pe diverse tipuri de textile.

🌱

Mai multe informații despre program și modul de desfășurare, precum și despre înscrieri:

❣️

Andreea Tron este vrăjitoare, vopsitoare, arhitectă, iubitoare de natură, mamă de pisici, croitoreasă și un om care trăiește cu bunătate .

După câțiva ani de călătorii și de mutat din tară în tară pentru a studia și a lucra, s-a întors acasă în România în 2017 și a și a fondat Atelier Tron, un spațiu de experiment care îmbină pasiunile pentru artă, design, modă și arhitectură, într-un mod sustenabil, într-o serie de obiecte textile gândite să educe spre a fii mai buni cu noi și cu mediul care ne inconjoară.

Chiar dacă la început pictarea textilelor cu pigmenți naturali a început că o căutare personală, un exercițiu de meditație și de apropiere de natură și de sat, după câteva workshopuri în Asia și un curs intensiv în Spania, a devenit o formă de exprimare clară și firească.

599BE0C0-64ED-4663-96CD-F8C1B359FD82.jpg

Tehnicalități:

Cursul este o introducere într-o tehnică complexă și este destinat tuturor persoanelor care vor să își petreacă o zi afară, învățând lucruri noi și folosindu-și mâinile pentru a crea culoare. Nu e nevoie de experiență prealabilă. O să ne focusăm mai mult pe proces, nu pe obiectul final, scopul cursului fiind de reconectare cu natura și învățare a unor principii și tehnici de vopsire corectă.

O să folosim plante de sezon, locale, adunate din grădini sau cumpărate din piață, fixativi naturali, non-toxici, și o să creăm un peisaj de culori locale.  

  Workshop-ul se va desfășura în două părți:  

  • joi, ora 5pm-9pm vom învăța și experimenta vopsitul cu pigmenți naturali

 • luni, ora 6pm-7pm vom analiza materialele vopsite care între timp s-au uscat și au fost călcate și le vom indexa în funcție de pigmenți, fixativi și tipuri de materiale

   🌱

Fiecare participant va produce și va lua acasă:

   • un mostrar cu bucăți de material vopsite de ei cu diverși pigmenți adunate împreună într-un săculeț vopsit cu un pigment la alegere.

  •  o eșarfă imprimată cu diverse tipuri de frunze si flori

   🌿

 Ce vom învăța?

   • introducere în teoria și practica vopsirii cu pigmenți naturali

  • tipuri de materiale și cum influențează ele procesul de vopsire

  • pregătirea materialelor pentru vopsit-spălare/fixare  

 •  pregatirea pigmenților

 •  vopsirea mostrelor

 •  ecoprint pe eșarfă

 •  indexarea mostrelor

 🕊

Prețul cursului este de 370 de lei/persoană (5 locuri disponibile/sesiune) și aveți incluse materialele folosite, gustările și băuturile, o broșură cu tehnicile folosite, template-ul pentru mostrar și eșarfa printată.

Pentru înscriere și întrebări dați un mail la contact@ateliertron.com